Odwiedza nas 60 gości oraz 0 użytkowników.

Jak czytać ze zrozumieniem

 

W dniu 24 marca 2017 roku odbył się w naszej szkole konkurs biblioteczny „Czytanie ze zrozumieniem”. Jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem, wzięło w nim udział 27 osób z klas I LO, ITK, I ZW, II TK, II TW, II TŻ, III TŻ, IV TW i IV TK.

Uczestnicy otrzymali tekst, a następnie po jego przeczytaniu, pisemnie odpowiadali na pytania.

Najlepsze wyniki uzyskały:

Czytaj więcej: Jak czytać ze zrozumieniem

Informacje dla absolwentów deklarujących ponowne przystąpienie do egzaminu maturalnego.

Absolwent, który zamierza przystąpić do egzaminu maturalnego w ZSP Nr 4 w Siedlcach, składa wstępną deklarację przystąpienia do tego egzaminu w terminie od 29.09.2015 r. do 30.10.2015 r. (nieobowiązkowo) lub deklarację ostateczną do 07.02.2016 r.
Po terminie złożenia deklaracji ostatecznej nie ma już możliwości dokonywania w deklaracji zmian dotyczących wyboru przedmiotów i poziomu egzaminów.

Czytaj więcej: Informacje dla absolwentów deklarujących ponowne przystąpienie do egzaminu maturalnego.

III projekt Mazowsze-stypendia

Daj sobie szansę - zostań naszym Stypendystą!

19 czerwca br. rusza nabór do III projektu Mazowsze - stypendia dla uczniów szkół zawodowych w roku szkolnym 2017/2018!

Od 19 czerwca do 6 lipca br. będzie trwał nabór wniosków do projektu. Aby wziąć w nim udział należy zarejestrować wniosek na stronie internetowej www.mazovia.pl w zakładce: Edukacja
i Sport/Mazowsze-stypendia dla uczniów szkół zawodowych.

W ramach projektu „Mazowsze-stypendia dla uczniów szkół zawodowych” planuje się przyznanie 480 stypendiów. Łączna kwota stypendium dla jednego ucznia w roku szkolnym 2017/2018 wyniesie 4.786,00

Czytaj więcej:  III projekt Mazowsze-stypendia

SPOTKANIE  PATRIOTYCZNE  W  SIEDLECKIM „ROLNIKU”

      Ciekawą lekcję patriotyczno – historyczną przygotował dla uczniów swoich dwóch  mundurowych klas licealnych Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 w Siedlcach. Spotkanie, które odbyło się 9 marca b. r. poświęcone było historycznym postaciom Żołnierzy Wyklętych – ich ofierze, którą poświęcili wolnej i niepodległej Ojczyźnie (data marcowa jest tu nieprzypadkowa: 1 marca, to - od 2010 roku - Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”). Przebieg lekcji filmowany był przez telewizję holenderską, goszczącą w Siedlcach i realizującą tu program na temat postaw patriotycznych we współczesnej Polsce ( w połowie marca 2017 r. program ma być wyemitowany w publicznej TV holenderskiej).

Czytaj więcej: SPOTKANIE  PATRIOTYCZNE  W  SIEDLECKIM „ROLNIKU”

II edycja Kursu Kelnerskiego

               W dniach 1-2 lutego  2016r. uczniowie naszej szkoły mogli uczestniczyć w II edycji  Kursu Kelnerskiego  zorganizowanym przez p. prof. Annę Pastor i p. prof. Katarzynę Konopkę . Prowadzącymi kurs byli wykładowcy  Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów: p. Marcin Wąsiewicz, p.  Krzysztof Ślesicki, p.  Piotr Osiński

              Kurs Kelnerski prowadzony był w oparciu o klasyczne zasady kelnerstwa wymagane w najlepszych lokalach świata .

 

 Zajęcia praktyczne i teoretyczne Kursu Kelnerskiego  obejmowały:

Profesja Kelnera-kultura osobista/higiena i dbałość o własny wizerunek/ kształtowanie pewności siebie

Osobiste wyposażenie Kelnera -czyli bez czego kelner nie przystępuje do pracy/ osobisty sprzęt kelnerski

Predyspozycje do pracy w różnego typu lokalach gastronomicznych-kwalifikacje zawodowe/ prezencja kelnera

Systemy pracy i obsługi kelnerskiej  -system indywidualny/ rewirowy/ praca zespołowa/ procedury gastronomiczne

Organizacja i techniki pracy kelnera-czystość i porządek w pracy kelnera/ współpraca interpersonalna

Wyposażenie sali restauracyjnej i wyposażenie techniczne restauracji-zastawy stołowe/ szkło/ sztućce/ bielizna gastronomiczna/ przybory i urządzenia pomocnicze

Przygotowanie sali na przyjęcie Gości

Dekoracja - sposoby aranżacji przestrzeni w sali restauracyjnej

co utrudnia, a co ułatwia pracę kelnerom

Prezentacja elementów zastawy stołowej i szkła oraz platerów

Przyjmowanie rezerwacji i powitanie Gości w restauracji-Technika obsługi Gości przy stoliku

Zasady serwowania dań w lokalach gastronomicznych-serwis a’la carte/ techniki podawania potraw/ przedstawianie potraw

Technika podawania napojów alkoholowych

Noszenie naczyń, szkła i tac

Style obsługi-serwis francuski, serwis rosyjski, serwis angielski, serwis amerykański

Dania klasyczne oraz najnowsze trendy w kuchni-tradycja i nowoczesność – slow food i fast food

Psychologia sprzedaży- obsługi przy stole,podnoszenie sprzedaży/ kategorie klientów/ zachowanie w sytuacjach problematycznych, np.: skargi klientów

Aktywne poszukiwanie pracy -CV/ rozmowa kwalifikacyjna

 

                   Na zakończenie kursu , każdy z uczestników otrzymał CERTYFIKAT, który stwierdza ukończenie Kursu Kelnerskiego z pozytywnym wynikiem egzaminu  końcowego oraz profesjonalne przygotowanie do wykonywania zawodu Kelnera w kraju i za granicą.

Oryginalny Certyfikat Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów zawiera unikalny numer Absolwenta oraz suchą pieczęć Szkoły. Wystawiany jest w językach polskim i angielskim.

 

ZAPRASZAMY NA TRZECIĄ EDYCJĘ KURSU KELNERSKIEGO !!!!!!!!

A JUŻ W CZERWCU –

DRUGA EDYCJA

KURSU BARMAŃSKIEGO

ZAPISY JUŻ TRWAJĄ!!!

ZAPRASZAMY!!!

INFORMACJI UDZIELAJĄ :

PANI PROF. ANNA PASTOR I PANI PROF. KATARZYNA KONOPKA LUB WYCHOWAWCY KLAS!!!!!