Spotkanie uczniów wyjeżdżających na staże zagraniczne odbędzie się 18 marca 2019r. o godzinie 11.30 w sali audiowizualnej.
Agnieszka Affek-Starczewska
Spotkanie uczniów wyjeżdżających na staże zagraniczne oraz ich rodziców (w przypadku uczniów niepełnoletnich) odbędzie się 13 marca 2019r. o godzinie 14-tej w świetlicy.
Agnieszka Affek-Starczewska
„Nowoczesne kształcenie zawodowe szansą na Twój udany debiut na rynku pracy!”
Kurs System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punków Kontroli- HACCP
nabór 2018 Grupa 1 Technikum Technologii Żywności-ZAKOŃCZONY
nabór 2019 Grupa 2 Technikum Technologii Żywności- ZAKOŃCZONY
Kurs poradnictwa żywnościowego i dietetycznego
nabór 2018 Grupa 1 Technikum Technologii Żywności-ZAKOŃCZONY
nabór 2019 Grupa 2 Technikum Technologii Żywności- ZAKOŃCZONY
HARMONOGRAM KURSU/SZKOLENIA
dotyczy zajęć teoretycznych i praktycznych
„Kurs poradnictwa żywnościowego i dietetycznego”
„Nowoczesne kształcenie zawodowe szansą na Twój udany debiut na rynku pracy!”
Dla Grupy I odbywającej staż w 2018 r.
Technik technologii żywności
Grupa 1 Technik technologii żywności
Nabór 2018 r. rozpoczęcie kursu 14.01.2019 r.
Nabór 2019 r. rozpoczęcie kursu 21.01.2019 r.
Nabór 2020 r. planowane rozpoczęcie kursu 02.03.2020r.
Łącznie godzin szkolenia (bez przerw) 30 godzin
Szczegółowy harmonogram kursu znajduje się z w zakładce projektu.
Proszę o zapoznanie się z terminarzem i obowiązkową obecności na zajęciach.
L.p. | Data/ daty szkolenia | Tytuł szkolenia– tematyka zajęć | Liczba uczestników | Miejsce Szkolenia (w tym dokładny adres) |
Godziny szkolenia bez przerw (od – do) |
Godziny przerw (od – do) |
1. | 14.01.2019 r. |
Budowa układu pokarmowego
Trawienie i wchłanianie, metabolizm
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
7 godzin |
10 |
ZSP Nr 4 w Siedlcach |
14:25-15:10 15:10-15:55 15:55-16:40
16:45-17:30 17:30-18:15 18:25-19:10 19:10-19:55
|
14:10-14:25
16:40-16:45
18:15-18:25
|
2. |
18.01.2019 r. |
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Składniki mineralne.
Choroby będące konsekwencją nieprawidłowego stylu życia.
Otyłość i cukrzyca
Zaburzenia lipidowe i nadciśnienie tętnicze
9 godzin |
10 | ZSP Nr 4 w Siedlcach |
12:30-13:15 13:15-14:00 14:00-14:45 14:45-15:30
15:40-16:25 16:25-17:10
17:20-18:05 18:05-18:50
19:00-19:45 |
12:15-12:30
15:30-15:40
17:10-17:20
18:50-19:00
|
3. |
19.01.2019 |
Przygotowywanie posiłków.
Zapotrzebowanie na płyny.
Czytanie etykiet produktów spożywczych. Jedzenie na mieście. Przebieg porady żywieniowej. Wywiad żywieniowy. Kontrola wagi i pomiary ciała
9 godz. |
10 | ZSP Nr 4 w Siedlcach |
8:00-8:45 8:45-9:30 9:40-10:25 10:25-11:10
11:20-12:05 12:05-12:50 12:50-13:35 13:35-14:20 14:20-15:05
|
9:30-9:40
11:10-11:20
12:50-13:00
|
4. | 21.01.2019 r. |
Pomiar składu ciała. Zapotrzebowanie energetyczne, PPM, CPM
5 godzin |
10 |
ZSP Nr 4 w Siedlcach |
14:25-15:10 15:10-15:55 15:55-16:40
16:45-17:30 17:30-18:15 EGZAMIN: 18:15-19:15
|
14:10-14:25
16:40-16:45
18:15-18:25
|
Koordynator szkolny
Małgorzata Szymaniuk-Kruk
Od 01.02.2018 roku rozpoczęła się realizacja projektu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 im. Kazimierza Wielkiego i realizowana jest do sierpnia 2020 roku
Nowoczesne kształcenie szansą na Twój udany debiut na rynku pracy!
współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Oś Priorytetowa RPO WM 2014-2020 X Edukacja dla rozwoju regionu; Działanie 10.3 Doskonalenie zawodowe; Poddziałanie 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów; Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020. Zakładami, które przyjęły naszych stażystów są:
Informuję, że w gablocie przy sali nr 8 została wywieszona lista osób, które zakwalifikowały sie do udziału w projekcie "STAŻE SPOSOBEM NA SUKCES". Lista obejmuje zarówno osoby z listy podstawowej jak i rezerwowej i jest ułożona alfabetycznie. Informacje dotyczace liczby uzyskanych punktów i rankigu są dostępne u koordynatora projektu.
Agnieszka Affek-Starczewska
Informacja dla uczniów, którzy chcą wziąć udział w projekcie
"STAŻE SPOSOBEM NA SUKCES".
Wypełnione formularze zgłoszeniowe należy składać do 31 października 2018r. (termin nieprzekraczalny) do koordynatora projektu p. Agnieszki Affek-Starczewskiej.
Uczniowie z klas III i IV TW uczestniczą ( do końca października) w projekcie „Współpraca międzysektorowa, jako podstawa poznania innowacji
w rolnictwie”.
Za nimi cykl szkoleń w obrębie 5 bloków tematycznych: I. Ochrona środowiska w kontekście innowacyjnych rozwiązań dla mazowieckiej wsi. II. Innowacje w chowie i hodowli zwierząt. III. Innowacje w produkcji roślinnej sposobem na zapewnienie bazy
paszowej w gospodarstwie rolnym. IV. Innowacyjne rozwiązania technologiczne w uboju zwierząt oraz w przetwórstwie rolnym. V. Innowacyjne gospodarstwo - od pomysłu do realizacji i Konferencja podsumowująca w Sali Białej. Przed nimi jeszcze 2 dniowy wyjazd studyjny do gospodarstw.
W projekcie uczestniczył również nauczyciel naszej szkoły - p. A. Grąbczewska, która przeprowadziła 6 h wykłady w II bloku tematycznym. Ponadto nasza szkoła otrzyma projektor multimedialny. Cieszymy się. Środków dydaktycznych nigdy za dużo.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego
w Siedlcach
„STAŻE SPOSOBEM NA SUKCES”
Nr projektu: 2018-1-PL01-KA102-047570
projekt zagranicznych staży zawodowych finansowany ze środków programu ERASMUS+
W ramach projektu 64 uczniów naszej szkoły z klas technikum kształcący się w zawodach:
technik rolnik, technik architektury krajobrazu, technik technologii żywności i technik agrobiznesu – weźmie udział w trzytygodniowych stażach zawodowych we Włoszech i w Portugalii.
Celem głównym tak pomyślanego projektu jest przygotowanie uczestników do pomyślnego startu na rynku pracy. Złożą się na niego cele szczegółowe projektu: umożliwienie uczestnikom podwyższenia kwalifikacji zawodowych i językowych oraz kompetencji osobistych; rozwinięcie i utrwalenie międzynarodowego wymiaru kształcenia praktycznego w naszej szkole.
Każdy uczestnik projektu weźmie udział w kursie przygotowującym go do wyjazdu na staż. Na kurs złożą się zajęcia przygotowania pedagogicznego, językowego (50-godzinny kurs języka angielskiego) i kulturowego. Po ich zakończeniu uczestnicy wyjadą na staże. Stażyści, podzieleni na dwie 16 - osobowe grupy, odbędą staże we Włoszech (pierwsza grupa) i w Portugalii (druga grupa) na przełomie marca i kwietnia 2019 roku. Dwie kolejne grupy odbędą staże po roku, na przełomie marca i kwietnia 2020 r. Z każdą grupą wyjedzie dwóch opiekunów szkolnych.
Każdy z uczestników dostanie certyfikat odbycia kursu językowego i certyfikat odbycia zajęć przygotowania kulturowego i pedagogicznego – oba wystawione przez szkołę; certyfikat odbycia stażu wystawiony przez włoską/portugalską organizację partnerską oraz unijny dokument Europass-Mobilność potwierdzający nabyte kwalifikacje zawodowe - honorowany na terenie całej Unii Europejskiej, a także dokumenty Europass-CV i Europass-Paszport Językowy.
Regulamin rekrutacji i udziału w projekcie
Wszystkie koszty związane z udziałem w projekcie tj. kurs językowy, pedagogiczny i kulturowy, przelot, pobyt wraz z wyżywieniem, ubezpieczenie, koszty organizacji stażu są finansowane ze środków programu ERASMUS+
Od 03.07.2018 roku rozpoczęły się pierwsze staże realizowane w ramach projektu
Nowoczesne kształcenie szansą na Twój udany debiut na rynku pracy!
współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Oś Priorytetowa RPO WM 2014-2020 X Edukacja dla rozwoju regionu; Działanie 10.3 Doskonalenie zawodowe; Poddziałanie 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów; Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020.
W trakcie trwania wakacji lipiec-sierpień, 23 osoby, uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 im. Kazimierza Wielkiego w Siedlcach, zdobędą wiedzę, nabędą umiejętności z zakresu programów stażowych, przygotowanych przez nauczycieli specjalistów na podstawie programów nauczania i w porozumieniu z Pracodawcami, odbywając staż w zakładach pracy.
Technik architektury krajobrazu, technik technologii żywności i technik rolnik to zawody, w których uczniowie naszej szkoły kształcąc się teoretycznie i praktycznie, poznają pracę i organizację zakładów, zgodnie z kierunkiem kształcenia.
Zakładami, które przyjęły naszych stażystów są:
Uczniowie-stażyści otrzymają wynagrodzenie za okres stażu w wysokości 2.200, 00zł netto oraz zwrot kosztów dojazdu do 70 złotych.
Czas wakacyjny to dobry okres na zdobycie dodatkowych funduszy. Staż, to legalna, pewna praca i zadowolenie. Uczniowie naszej szkoły będą mogli starać się też o bezpłatne kursy i szkolenia, np. kurs spawania, kurs operatora kombajnu zbożowego, kurs obsługi wózków widłowych, kurs rzeczoznawcy surowców i artykułów żywnościowych.
Zachęcamy uczniów do aplikowania na kolejne edycje projektu już od września!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Koordynator szkolny Małgorzata Szymaniuk-Kruk
W dniu 14.06.2018r. odbyła się w naszej szkole konferencja kończąca projekt „Droga do sukcesu”.
Czytaj więcej: Konferencja kończąca projekt „Droga do sukcesu”
Niebawem rusza kolejna edycja projektu stypendialnego dla uczniów szkół zawodowych. Masz co najmniej dobre wyniki nauczania i chcesz rozwijać się zawodowo - możesz uzyskać nawet 4 200 złotych na realizację rozwoju zawodowego!
Informacje; M Stański
Dnia 14 czerwca 2018 r. o godz. 13.00
w sali audiowizualnej odbędzie się zakończenie projektu „Droga do sukcesu”.
Obecność stażystów ze wszystkich grup obowiązkowa.
Nowoczesne kształcenie zawodowe szansą na Twój udany debiut na rynku pracy!
Współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Oś Priorytetowa RPO WM 2014-2020 X Edukacja dla rozwoju regionu
Działanie 10.3 Doskonalenie zawodowe
Poddziałanie 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów
Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020
Regionalny Program Operacyjny Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020
1 kwietnia 2018 roku ruszył projekt dotacyjny dla uczniów
Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 w Siedlcach
Z przyjemnością informujemy, że rozpoczęliśmy realizację projektu
Serdeczne pozdrowienia z Portugalii przesyłają stażyści i opiekunowie.·To już drugi tydzień naszych praktyk. Niedługo wrócimy do Szkoły i zapoznamy Was ze szczegółami naszego pobytu w Barcelos. Tymczasem opowiemy Wam trochę o dwóch wycieczkach do Guimaraes i Bragi.
Codziennie tuż po śniadaniu około godziny ósmej młodzież jest przewożona do miejsc odbywania stażu. Uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Rolnik zawożeni są do winnicy. Uczennice Technikum Architektury Krajobrazu odbywają staż w centrach ogrodniczych oraz szkółkach drzew i krzewów, natomiast uczniowie Technikum Technologii Żywności w restauracjach.
W czasie pracy uwzględniona jest włoska przerwa na siestę, która trwa trzy godziny. Wszystkie staże odbywają się w życzliwej atmosferze, pracodawcy bardzo doceniają naszych uczniów i chwalą sobie ich pracę. Praktykanci zgodnie twierdzą, że dzięki stażom w Spoleto na bieżąco pogłębiają swoją wiedzę zawodową a także zdobywają cenne doświadczenie.
Pozdrawiamy
stażyści i opiekunowie